De uitbraak van het coronavirus leidt ook tot vragen over vakantiedagen. Wat heeft de crisis voor gevolg voor al aangevraagde en toegekende verlofdagen? En gaan werknemers nu straks massaal tegelijk vakantie opnemen terwijl zij dan hard nodig zijn om de broodnodige omzet te halen? Wij krijgen vragen over dit onderwerp van bezorgde werkgevers en werknemers. De belangen voor de werkgever en voor de werknemer kunnen daarbij uiteenlopen. Of toch niet?
Kun je vakantie cancellen omdat je er niet echt gebruik van kunt maken?
Voor werknemers is het erg vervelend om een geplande vakantie te moeten cancelen. Het uitzicht op een nieuwe vakantie na deze pandemie kan de wond wellicht verzachten, maar dan moeten er natuurlijk nog wel vakantiedagen over zijn. De vraag of de werknemer zijn al aangevraagde verlof nog kan annuleren, is eigenlijk niet vaak aan de orde. In de meeste gevallen zal het de werkgever zijn die door onvoorziene omstandigheden verlofdagen wenst te annuleren. Zo is het bijvoorbeeld ondenkbaar dat het personeel in de zorg in deze crisistijd vakantie zal genieten.
Kan de werknemer zijn vakantiedagen nog wijzigen nadat zijn aanvraag al was goedgekeurd? In principe geldt dat vakantiedagen op wens van de werknemer worden aangevraagd en vastgesteld. Ook geldt dat de werkgever de werknemer niet mag verplichten om vakantiedagen op te nemen, maar de werknemer moet wel jaarlijks in de gelegenheid gesteld worden om vakantie op te nemen. Het getuigt in deze tijd van goed werkgeverschap om de werknemer de mogelijkheid te bieden om de geplande vakantiedagen op een later moment te laten genieten. De werknemer heeft immers recht op vakantiedagen om daadwerkelijk bij te komen van het werk. Dit wordt ook wel aangeduid als de recuperatiefunctie van vakantie. Echt genieten van een vakantie zal natuurlijk pas weer lukken als onze bewegingsvrijheid niet langer beperkt wordt door het coronavirus.
Mogelijk gevolg werkgever: vakantiedagen uitbetalen
De gecancelde vakantie van de werknemer kan echter ook een probleem worden voor de werkgever. De werkgever houdt natuurlijk geen rekening met uitbetaling van vakantiedagen indien de werknemer al vakantie heeft aangevraagd. Is in het arbeidscontract of in de CAO echter bepaald dat niet genoten bovenwettelijke vakantiedagen aan het eind van het jaar worden uitbetaald, dan zal dit voor werkgevers een onvoorziene kostenpost kunnen worden wanneer de crisis langer aanhoudt en niemand meer op vakantie gaat. Bovendien moeten alle resterende vakantiedagen worden uitbetaald aan werknemers met een aflopend contract. Een ander scenario is dat werknemers na deze inmiddels bijna mondiale lockdown misschien ineens massaal op vakantie willen. Ook dit is voor de werkgever een lastige situatie. Veel werkgevers willen na de crisis alle zeilen bijzetten om alsnog de nodige omzet te behalen.
Blijf in gesprek!
Kan de werkgever een vakantieaanvraag weigeren wanneer werknemers na de pandemie massaal op vakantie willen? Als hoofdregel geldt dat een werkgever een vakantieaanvraag pas mag weigeren wanneer het bedrijf door het verlof in grote problemen komt. Hoewel werknemers jaarlijks de kans moeten krijgen om op vakantie te gaan, kan van de werkgever natuurlijk niet verwacht worden dat hij al zijn werknemers straks allemaal tegelijk op vakantie laat gaan. Het bedrijf moet immers ook operationeel blijven. Blijf in deze crisistijden daarom goed in gesprek met elkaar om tot afspraken te kunnen komen die werkbaar zijn voor zowel de werkgever als de werknemer. Uiteindelijk hebben werkgevers en werknemers ook een gemeenschappelijk belang: het voortbestaan van het bedrijf.
Vragen?
Heb je als bedrijf of als werknemer ook vragen over vakantiedagen? Mail ons dan via het vargenformulier info@aantjesadvocaten.nl.
Voor andere vragen over de gevolgen van de coronacrisis op je vakantie, kijk eens op de reissite van Follow my footprints.
Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag