Social media leidt tot ontslag: ontbinding zonder vergoeding door foto’s op Facebook

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 10 juni 2014 de arbeidsovereenkomst van een IC-verpleegkundige ontbonden zonder vergoeding, doordat de dochter van de verpleegkundige foto’s van de IC-afdeling op Facebook had geplaatst.

De verpleegkundige had tijdens een nachtdienst haar dochter meegenomen naar werk, zodat haar dochter foto’s kon maken op de IC-afdeling in verband met de wereldwijde Miss International verkiezingen. Haar dochter wilde graag haar portfolio uitbreiden met een item over de gezondheidszorg. De dochter van de verpleegkundige had een aantal foto’s gemaakt en op Facebook geplaatst. De volgende dag is de verpleegkundige op non-actief gesteld en enkele dagen later op staande voet ontslagen. De werkgever dient een (voorwaardelijk) ontbindingsverzoek in. Alhoewel er geen sprake was van een dringende reden, is de ontbindingsrechter wel overgegaan tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding. De ontbindingsrechter geeft aan dat de verpleegkundige verwijtbaar en in strijd met allerlei voorschriften en protocollen heeft gehandeld, doordat zij zich tijdelijk heeft bezig gehouden met eigen werkzaamheden onder werktijd. Voorts heeft de openbaring van de foto’s geleid tot een schending van de privacy van de patiënten op de IC-afdeling. De patiënten hadden immers geen toestemming gegeven voor de foto’s. De handelwijze van de verpleegkundige wordt aangemerkt als onzorgvuldig en ondoordacht, welke tot een vertrouwensbreuk heeft geleid door toedoen van de verpleegkundige. De conclusie is dat het handelen van de dochter is toegerekend aan de verpleegkundige.

Nu er echter geen vergoeding is toegekend door één incident na een dienstverband van bijna 36 jaar, staat de voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst – wat mij betreft – nagenoeg gelijk aan een ontslag op staande voet. Het enige voordeel is dat de verpleegkundige nu hoogstwaarschijnlijk wel in aanmerking komt voor een WW-uitkering.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op