Hof Den Bosch: Werkgever moet werknemer waarschuwen tegen lomp gedrag

Een werknemer, in dienst van een horecagroothandel, had opdracht gekregen een groot aantal broodjes af te leveren bij een broodjeszaak. Toen hij de rolcontainer op de laadklep reed, viel hij van de vrachtwagen af en viel de rolcontainer op hem. De werknemer stelt zijn werkgever aansprakelijk voor zijn letsel. De kantonrechter wijst zijn vordering af; hij acht het verhaal van de werknemer ongeloofwaardig (de rubberen voetbediening zou door condensvorming glad zijn geworden) en stelt dat het voor eigen risico komt als hij door een ongelukkige stap zijn evenwicht was verloren. Het hof Den Bosch wijst de vordering wel toe. 

Het hof stelt daarbij de instructieplicht van de werkgever centraal. Volgens het hof ziet de instructieplicht ook op het regelmatig waarschuwen van een werknemer tegen lomp gedrag, wanneer een werknemer dat soort gedrag regelmatig vertoont en dat gedrag tot ongevallen of tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat waarschuwen dient bovendien regelmatig te gebeuren en werkgevers moet ook toezien op naleving ervan.

Ik ben benieuwd of het arrest er daadwerkelijk toe zal leiden dat we binnenkort op de laadklep van vrachtwagens of elders de instructie lezen: “Wees niet lomp”.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op