Op 5 april 2018 werd een uitspraak gepubliceerd die de #metoo discussie weer eens deed oplaaien. Een voormalig ABN AMRO-medewerker had op de werkborrel iets te diep in het glaasje gekeken waardoor hij handtastelijk werd. De Amsterdamse kantonrechter oordeelde in een uitspraak daterend van mei 2016 dat de man onterecht is ontslagen.
ABN AMRO heeft een medewerker op staande voet ontslagen nadat hij zich had misdragen op een borrel. Na een personeelsuitje, besloot een groep werknemers na te borrelen in een café op de Nieuwmarkt in Amsterdam. De dertiger heeft tijdens deze borrel zodanig veel gedronken dat hij zich de volgende ochtend slechts flarden van de avond ervoor kon herinneren. Dit in tegenstelling tot de andere aanwezige collega’s.
Eén van de vrouwelijke collega’s haakte later aan bij de borrel. Niet lang nadat zij gearriveerd was, betastte de man haar rug en billen. Hij bleef hiermee doorgaan, ondanks dat zij herhaaldelijk aangaf hier niet van gediend te zijn met woorden als: “Kappen, nou!”. Ook noemde de man haar mooi en sexy. De vrouw kon slechts aan hem ontkomen door naar de WC te vluchten.
Niet alleen zij werd slachtoffer van de handtastelijkheid van de man. Ook twee andere vrouwelijk collega’s werden door hem lastig gevallen. Bij afscheid heeft hij zelfs één van de vrouwen aan haar oor gelikt. Ook één mannelijke collega ontkwam niet aan de handtastelijkheid van de man. Hij moest, uit het niets, een harde klap in zijn gezicht incasseren.
Het is niet de eerste keer dat de man zijn boekje te buiten ging. Op een eerdere borrel in 2014 heeft hij, ook onder invloed van alcohol, een vrouwelijke uitzendkracht betast. Hiervoor had de man echter geen officiële waarschuwing ontvangen.
De man heeft het ontslag aangevochten bij de rechter. Tot verbazing van velen met succes. De rechter vernietigde het ontslag op staande voet omdat er geen sprake zou zijn geweest van seksuele intimidatie. De desbetreffende vrouwen bevonden zich immers in een druk café, te midden van collega’s bij wie zij zich veilig voelden. Bovendien kon iedereen zien dat de man dronken was. Volgens de rechter konden de vrouwen ook makkelijk ontkomen aan de handtastelijke man; zij konden immers naar de WC vluchten. Dat de man al eerder bij een dergelijk incident betrokken is geweest, telt volgens de rechter niet omdat de man toen geen formele waarschuwing heeft gekregen.
Dit is wereld op zijn kop. Een vrouwelijke collega aan haar billen betasten is blijkbaar wel toegestaan, zolang je het maar doet in een vol café en je dronken genoeg bent. Zo dronken dat iedereen kan zien. Want dan telt het niet. Bezopen! Maar was de rechter dan, zoals Youp van ’t Hek suggereerde in zijn column in het NRC, een oude corpsbal? Neen. Deze beschikking werd gegeven door een ervaren vrouwelijke kantonrechter. De uitspraak draagt in ieder geval niet bij aan het creëren van een veilige werkomgeving en onderstreept nog maar eens de noodzakelijkheid van het voeren van de #metoo discussie.
Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag