Loondoorbetalingsplicht tijdens derde ziektejaar bij loonsanctie slechts 70%

Wanneer er door het UWV een loonsanctie is opgelegd en de werknemer ontvangt in het derde ziektejaar loon van zijn werkgever, bedraagt dat dan 70% of -net zoals in dit geval tijdens het tweede ziektejaar- 100%?

De kantonrechter in Zwolle oordeelde op 23 januari 2013 dat dat 70% van het loon is in het derde ziektejaar.

Uit artikel 7:629 BW of artikel 25 lid 9 WIA volgt niet dat een werkgever verplicht is tijdens het verlengde tijdvak ofwel tijdens het derde ziektejaar dezelfde aanvulling op de wettelijke doorbetalingsverplichting te blijven betalen als tijdens het tweede ziektejaar. Dit volgt evenmin uit de wetsgeschiedenis. In de wet is bepaald dat de wettelijke doorbetalingsverplichting wordt verlengd en die verplichting bedraagt op grond van lid 1 van artikel 7:629 BW 70% van het loon.

De artikelen 7:629 BW en 25 WIA verplichten de werkgever dus niet tot meer dan doorbetaling van 70% van het loon. Onder bijzondere omstandigheden kan dit in strijd met het goed werkgeverschap zijn wanneer de werkgever tijdens het verlengde tijdvak maar 70% van het loon betaalt, bijvoorbeeld wanneer de werknemer als gevolg van die verlenging financieel nadeel ondervindt. Maar daarvan is in dit geval geen sprake.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op