Hoe ziet de ontslagprocedure via het UWV eruit vanaf 1 juli 2015?

Wanneer de werkgever streeft naar een einde van het dienstverband van een werknemer op basis van slechte bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige ziekte na twee jaar, dan is de werkgever door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid verplicht om ontslag aan te vragen bij het UWV als partijen er onderling niet uitkomen.

Ontslagprocedure bij het UWV onder de WWZ
De huidige ontslagprocedure bij het UWV is niet geheel hetzelfde als de ontslagprocedure van vóór 1 juli 2015. Ik zal hieronder in het kort schetsen hoe een ontslagprocedure bij het UWV nu verloopt. Dit is onder andere terug te vinden in de Regeling UWV ontslagprocedure (Staatscourant nr. 12688).

Ontslagformulier
De ontslagprocedure begint met een schriftelijk verzoek om toestemming voor opzegging van de werkgever. Hiervoor heeft het UWV een speciaal formulier beschikbaar gesteld: het formulier Aanvraag ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen of het formulier Aanvraag ontslagvergunning wegens langdurige ziekte. Dit formulier moet volledig ingevuld zijn (inclusief de onderliggende stukken en bescheiden), waarna het de bedoeling is om het aanvraagformulier elektronisch in te dienen door de werkgever via het werkgeversportaal. Hierbij moet de werkgever rekening houden met een vertaling van gegevens of bescheiden die in een vreemde taal zijn opgesteld en eventuele opzegverboden. Is er namelijk sprake van een opzegverbod, dan verleent het UWV in beginsel geen toestemming tot opzegging van de arbeidsovereenkomst.

Ontslagaanvraag compleet en volledig?
Het UWV deelt de werkgever binnen twee werkdagen mee of de ontslagaanvraag compleet is. Zo niet, dan heeft de werkgever nog acht dagen om de ontslagaanvraag aan te vullen. Wordt de ontslagaanvraag niet op tijd aangevuld, dan wordt die niet in behandeling genomen. Het UWV zal de ontslagaanvraag van de werkgever ook direct afwijzen als er op basis van de gegevens duidelijk is dat de ontslagaanvraag niet voldoet aan de inhoudelijke criteria van bedrijfseconomische omstandigheden danwel langdurige ziekte.

Is de ontslagaanvraag wel compleet, dan wordt de ontslagaanvraag binnen twee werkdagen doorgestuurd naar de werknemer aan de hand van een verweerformulier. De werknemer heeft dan veertien dagen de tijd om verweer te voeren.

Ontslagcommissie of arbeidsdeskundige?
Na ontvangst van het verweer van de werknemer, kan het UWV direct een besluit nemen over de ontslagaanvraag of de ontslagaanvraag doorsturen naar de Ontslagadviescommissie voor advies (als de aanvraag in het laatste geval is gestoeld op bedrijfseconomische omstandigheden). Werpt het verweer van de werknemer echter vragen op, dan kan het UWV een extra ronde van hoor en wederhoor doorvoeren. De termijn voor de extra ronde van hoor en wederhoor bedraagt zeven dagen.

Ook staat het het UWV vrij om advies in te winnen bij een deskundige over de arbeidsmedische mogelijkheden tot het verrichten van arbeid. Denk hierbij aan aangepaste arbeid, herplaatsing of scholing. Partijen mogen dan binnen zeven dagen reageren op het deskundigenadvies.

Duur procedure
Het uitgangspunt is dat de ontslagprocedure in totaal vier weken bedraagt. Wordt er een extra ronde van hoor en wederhoor bepaald, dan kan de duur van de ontslagprocedure oplopen van vier tot acht weken. Dit is ook afhankelijk van de vraag of er advies wordt ingewonnen bij een arbeidsdeskundige of de ontslagadviescommissie.

Opzegging dienstverband
Wordt er een ontslagvergunning verleend door het UWV, dan is de ontslagvergunning vier weken geldig en dient de werkgever het dienstverband binnen die termijn op te zeggen. Ook dient de werkgever rekening te houden met de opzegtermijn. De werkgever heeft daarbij het recht om de proceduretijd van de ontslagaanvraag in mindering te brengen op de opzegtermijn. Voor meer uitleg over de berekening, lees onze blog. Let op, de opzegtermijn mag nooit korter zijn dan een maand.

Uiteindelijk is de uitkomst van een ontslagprocedure gerelateerd aan een deugdelijke onderbouwing van de reden voor ontslag. Het is daarom raadzaam om de ontslagaanvraag te laten beoordelen door een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. Heeft u hier vragen over, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op