Ervaringen van een student-stagiaire:

 

Tijdens mijn stage bij Aantjes Advocaten heb ik veel verschillende dingen geleerd en gedaan. Het allerbelangrijkste wat deze stage mij heeft opgeleverd is een grote passie voor het arbeidsrecht. Bij aanvang van de stage wist ik nog niet zeker of dit het rechtsgebied was waarin ik verder wilde gaan, maar deze stage heeft mij daar erg van overtuigd. 

 

 

De enorme diversiteit aan cliënten, zaken en geschillen die ik voorbij heb zien komen heeft hij mij aangenaam verrast. Ik kan met recht stellen dat geen dag hetzelfde was en heb me daardoor ook geen moment verveeld. Ook het feit dat het arbeidsrecht uit veel meer bestaat dan alleen het juridische aspect heeft mij positief verrast en veel inzichten opgeleverd. Meer nog dan puur juridisch viel het mij op dat een arbeidsrechtpraktijk ook bestaat uit het coachen van de cliënt en het buiten gebaande paden op zoek gaan naar de beste oplossing voor alle partijen. Dit vereist een grote mate van creativiteit en ik was zeer onder de indruk van de oplossingen die Mariska vond voor haar cliënten. Het lijkt mij heel gaaf om hier zelf ook zo bedreven in te worden.

De werkzaamheden tijdens mijn stage waren ook zeer uitdagend en divers. Voor een deel bestonden ze vanzelfsprekend uit administratieve taken om Mariska zoveel mogelijk te ontlasten, maar ook inhoudelijk heb ik veel gedaan en geleerd. CAO’s doorpluizen, wetsgeschiedenis nalezen, jurisprudentie doorspitten; al deze vaardigheden die wat onderbelicht blijven tijdens de studie Rechtsgeleerdheid heb ik hier ten volle kunnen oefenen in de praktijk. Voorts is ook mijn schrijfvaardigheid flink verbeterd door de feedback van Mariska op mijn conceptbrieven, iets waar ik mijn werkende leven lang profijt van zal hebben. Ik weet dan ook zeker dat ik een completere jurist (in spé) ben geworden door het stage lopen bij Mariska.

Als laatste heeft het afronden van zaken mij ook erg veel voldoening opgeleverd. Ik heb een aantal zaken van begin tot eind meegemaakt en dit vond ik een fascinerend proces met gelukkig vaak een mooie afloop. Meerdere cliënten troffen een goede regeling en ook een aantal zittingen werden in ons voordeel beslecht. De dankbaarheid van cliënten die hierop volgde heeft mij doen inzien wat voor een ontzettend mooi beroep advocaat is.  Arbeidsconflicten kunnen een grote impact hebben op het leven van mensen en het hulp bieden daarbij is een heel dankbare taak. Voor mij persoonlijk geeft deze dankbaarheid mij veel motivatie en inspiratie om op een dag ook mensen te kunnen helpen net zoals Mariska.

Rutger Walgaard

Wil je ook stagelopen bij Aantjes Advocaten? Informeer naar de mogelijkheden en mail Mariska: aantjes@aantjesadvocaten.nl

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op