De consequenties van arbeidsongeschiktheid

Loon bij ziekte

Als u ziek bent, dient uw werkgever in beginsel uw loon gedurende twee jaar door te betalen.

Dit betreft meestal niet uw volledige loon. Op grond van de wet moet dit wel tenminste 70% van het loon zijn. Vaak wordt in de CAO of de arbeidsovereenkomst bepaald dat het loon tijdens ziekte gedurende een bepaalde tijd geheel wordt betaald tijdens ziekte. De werkgever dient dit dan na te komen. Uw werkgever mag twee wachtdagen hanteren, waarbij helemaal geen loon wordt uitgekeerd. Dat moet dan wel in de arbeidsovereenkomst of bij CAO zijn overeengekomen.

Wanneer geen recht op loon

Als uw ziekte is ontstaan door uw opzet, of het gevolg is van een gebrek waarover u tijdens uw aanstelling valse informatie heeft verstrekt, en u daardoor de functie niet goed kunt uitvoeren, bestaat geen recht op doorbetaling van het loon bij ziekte. Opzet wordt echter zelden aangenomen. Wanneer u uw genezing belemmert of vertraagt, bestaat er ook geen recht op loon. Het is echter aan de werkgever om dit te bewijzen. Verder kan uw werkgever de loondoorbetaling stopzetten als u weigert passende arbeid te verrichten. Onder passende arbeid wordt verstaan alle arbeid die u redelijkerwijs, rekening houdend met uw arbeidsongeschiktheid, nog zou kunnen verrichten. Ten slotte kan uw werkgever de loondoorbetaling stopzetten als u zich niet houdt aan de overige reïntegratie-verplichtingen. U dient bijvoorbeeld de afspraken met de bedrijfsarts na te komen en mee te werken aan het opstellen, bijstellen en evolueren van het reïntegratieplan en plan van aanpak.

Beroepsziekte

Helaas is werken niet voor iedereen gezond. Jaarlijks vallen vele duizenden werknemers en ambtenaren uit vanwege het werk. Enkele duizenden van hen krijgen jaarlijks een beroepsziekte, veroorzaakt door bijvoorbeeld rugklachten, rsi of psychische klachten als een burn-out. Vaak worden zij na 2 jaar ontslagen door hun werkgever en belanden zij in de WIA of de bijstand.

Werkgever aansprakelijk

Als u een beroepsziekte heeft, kunt u uw (voormalig) werkgever aansprakelijk stellen voor de inkomsten die u misloopt doordat u niet meer kunt werken. U zult dan wel moeten aantonen dat de ziekte die u heeft, veroorzaakt is door het werk of de situatie op het werk. Dat kan bijvoorbeeld door een verklaring van behandelend artsen en/of specialisten. Indien u erin slaagt het causaal verband aan te tonen, is uw werkgever aansprakelijk de schade die u lijdt en hebt geleden, te vergoeden, tenzij uw werkgever kan bewijzen dat hij wel de zorgplicht in acht heeft genomen. Die zorgplicht kan blijken uit het overleggen van rapportages en beleidsplannen ter voorkoming van letsel op het werk en/of het nemen van maatregelen die rekening hebben gehouden met uw persoonlijke omstandigheden, zoals een zwakke rug, astmatische klachten of een verhoogde kans op een burn out. Het is in dat verband wel van belang dat u deze aan uw werkgever hebt kenbaar gemaakt.

Schade

De schade die u bij een beroepsziekte van uw werkgever vergoed kan krijgen, kan aanzienlijk zijn. Daarbij kunt u denken aan het gemis aan inkomsten dat u lijdt doordat u door u ziekte (voorgoed) bent uitgevallen.

Vragen

Hebt u vragen over dit onderwerp? Leg dan hier uw vraag aan ons voor.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op