Beveiligingsbedrijf zoekt ‘echte mannen’ in personeelsadvertentie. Mag dat?

Een beveiligingsbedrijf heeft op haar website een personeelsadvertentie geplaatst voor de functie van persoonsbeveiliger. Hierbij heeft verweerster vermeld dat zij op zoek is naar “echte mannen”.

Een beveiligingsbedrijf heeft op haar website een personeelsadvertentie geplaatst voor de functie van persoonsbeveiliger. Hierbij heeft verweerster vermeld dat zij op zoek is naar “echte mannen”.

In de advertentie is als functieomschrijving vermeld: “ U bent in staat om personen en gezinnen van volledige protectie te voorzien. U houdt toezicht en bent in staat rust en vertrouwen te creëren.”

Een stichting die zich hard maakt voor de behartiging van de gelijke behandeling heeft bij e-mail van 6 september 2012 het beveiligingsbedrijf meegedeeld dat de advertentietekst in strijd lijkt met de gelijkebehandelingswetgeving en vraagt naar de reden van het werven van “echte mannen”. Het beveiligingsbedrijf heeft nog op dezelfde dag geantwoord dat de reden hiervoor is dat zij vraagt wat zij zoekt, niet meer en niet minder.

Het College voor de Rechten van de Mens stelt op 15 januari 2013 vast dat het beveiligingsbedrijf in de vacaturetekst voor de functie van persoonsbeveiliger heeft geworven voor “echte mannen”. Door de functie uitsluitend aan mannen aan te bieden, behandelt verweerster mannen anders dan vrouwen in een vergelijkbare situatie. Verweerster heeft dan ook direct onderscheid op grond van geslacht gemaakt bij de aanbieding van een betrekking.

Het College concludeert dat niet gebleken is dat er een wettelijke uitzondering van toepassing is op het gemaakte onderscheid. Verweerster heeft dan ook verboden direct onderscheid op grond van geslacht gemaakt bij de aanbieding van een betrekking. Ook ‘echte vrouwen’ hadden dus voor de functie van ‘echte mannen’ in aanmerking moeten komen.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op