Aantjes Advocaten stond een groep werknemers bij die al 7 maanden geen loon ontving. Onduidelijk was wie hun werkgever was. In de Telegraaf deden zij hun verhaal.
Uit: de Telegraaf 15 november 2011
Radeloze beveiligers havenbedrijven tussen wal en schip
door Daphne van Dijk
AMSTERDAM – De Amsterdamse havenbedrijven Ceres Terminals en Amsterdam Container Terminal (ACT) vechten elkaar de tent uit wie de officiële werkgever is van een groep van zes beveiligers. Al ruim een half jaar krijgen ze geen loon meer en omdat ze nooit officieel werden ontslagen, hebben zo ook geen recht op een WW-uitkering. „We zitten allemaal diep in de schulden”, aldus Robert Verwey (43).
Het verhaal is even schrijnend als ingewikkeld waarbij de groep beveiligers de dupe lijkt te worden van een juridisch steekspel. „Halverwege april van dit jaar kreeg ons team van zes man, allen al jaren met een vast contract, van ACT te horen we op straat zouden komen te staan vanwege economisch slechte tijden. De beveiliging zou worden uitbesteed aan een particulier bedrijf. We hebben daar gesolliciteerd, maar niemand van ons zessen is aangenomen. Het bedrijf had zelf nog 20 mensen wegens gebrek aan opdrachtgevers op de bank zitten”, vertelt Verwey die namens de groep van zes mensen het woord voert.
Begin mei stapten de werknemers naar het UWV. „Daar werd ons verteld dat we nergens recht op hebben omdat onze werkgever geen ontslag had aangevraagd. Maar het salaris, in mijn geval 2200 euro bruto per maand, bleef óók uit. En dat is nu al een half jaar het geval”, vertelt Robert die druk aan het solliciteren is naar een nieuwe baan.
Net als de rest heeft hij een forse schuld opgebouwd van ongeveer 10.000 euro. En hij dreigt binnenkort zijn huis te worden uitgezet omdat hij zijn huur niet meer op kan brengen. „Ik begrijp niet waarom ons achterstallig loon niet wordt betaald. We hebben allemaal een arbeidscontract maar zijn als vuilniszakken buiten gezet”, aldus Verhey.
Hun advocaat Mariska Aantjes vindt het een schimmige zaak. „Het is onduidelijk wie juridisch de werkgever is en betalingsplichtig is. In 2006 heeft ACT het concern waartoe Ceres Terminals behoort overgenomen, maar is daarbij één onderdeel vergeten: het bv-tje van de beveiliging. Ceres en ACT beschuldigen elkaar nu over en weer of dit nou wel of niet bekend was en wie de feitelijke werkgever zou zijn.”
„En om het verhaal nog ingewikkelder te maken: Ceres is op 25 oktober failliet verklaard. De curator gaat in ieder geval proberen om voor zover ze in dienst waren van Ceres hen te ontslaan. Nadeel is dat ze dan slechts dertien weken betaald krijgen en niet zeven maanden. Ook een kort geding bij de voorzieningenrechter bracht geen duidelijkheid over de vraag wie nu de werkgever van de werknemers is”, aldus Aantjes.
De beveiligers rest nu nog een langdurige bodemprocedure. „Dat kost een hoop geld wat ik niet heb want ik zit financieel aan de grond”, besluit Robert Verhey. „We staan met onze rug tegen de muur. Ik heb brieven geschreven naar de vakbonden, burgemeester van der Laan, minister Kamp, premier Rutte en zelfs de koningin, maar niemand kan iets voor ons betekenen. De enige die wat voor ons deed, was advocate Mariska Aantjes die ons voor het kort geding belangeloos heeft geholpen.”
Een woordvoerder van ACT laat in een reactie weten: „Voor de mensen persoonlijk is het heel triest, maar wij stellen ons op het standpunt dat er geen arbeidsrechtelijke band is tussen ACT en deze mensen. Zij moeten er met Ceres uitkomen.”
Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag