Werknemer ontvangt een billijke vergoeding van maar liefst € 628.000!

De billijke vergoeding is bedoeld als een zogenaamd “muizengaatje” die door de rechter slechts in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. Dit muizengaatje mag dan klein zijn, maar de rechter heeft een grote vrijheid om de hoogte van de billijke vergoeding te bepalen.

Dat blijkt wel uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland waarin een billijke vergoeding van maar liefst € 628.000 aan een werknemer is toegekend; de hoogste billijke vergoeding tot nu toe! Wij waren benieuwd hoe is de kantonrechter tot deze hoge billijke vergoeding is gekomen en lichten dit toe.

Een werknemer is bijna 34 jaar in dienst bij zijn werkgever als hij te horen krijgt dat zijn functie komt te vervallen. De werknemer krijgt geen werk meer en hoort helemaal niets meer van zijn werkgever. Iedere vorm van begeleiding blijft uit, zelfs nadat de werknemer door ziekte uitvalt. De werkgever dient in de tussentijd een ontslagaanvraag in bij het UWV, zodat de arbeidsovereenkomst met de werknemer kan worden opgezegd. Het UWV weigert dat, waarna de werkgever aan de kantonrechter verzoekt om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden. Dat kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst maar geeft de werkgever een flinke tik op de vingers.

De kantonrechter oordeelde in deze zaak dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding die uitsluitend door de werkgever is veroorzaakt en dat de werkgever daarvan een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever zich niet bekommerd om de werknemer, ondanks het advies van de bedrijfsarts om de werknemer adequate begeleiding te bieden om zich te oriënteren op een nieuw toekomstperspectief. De werkgever had die verplichting, maar heeft in plaats daarvan aangestuurd op de beëindiging van het dienstverband. Naar het oordeel van de kantonrechter had de werkgever, zeker gelet op het lange dienstverband van werknemer en het feit dat werknemer altijd goed heeft gefunctioneerd, de werknemer beter moeten informeren over de reorganisatie. Ook had er hoor- en wederhoor moeten plaatsvinden en had de werknemer zijn werkzaamheden gewoon moeten kunnen blijven uitvoeren. De werknemer is door zijn werkgever aan zijn lot overgelaten. De kantonrechter vindt een flinke billijke vergoeding daarom op zijn plaats.

Voor het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding heeft de kantonrechter de inkomens- en pensioenschade betrokken die de werknemer tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd zal lijden. Dat zorgt ervoor dat de kantonrechter tot een billijke vergoeding van € 628.000 komt. Daarnaast is aan de werknemer nog een bedrag van € 86.000 aan transitievergoeding verschuldigd. Dat had de werkgever vast niet zien aankomen.

Aantjes Advocaten heeft veel ervaring met zaken waarin namens de werknemer een billijke vergoeding wordt gevorderd én toegewezen. Zo hebben we onlangs met succes een pianist bijgestaan die in een procedure tegen Joop van den Enden Stage Entertainment een transitievergoeding en een billijke vergoeding toegewezen kreeg van zo’n € 80.000. Meer over deze zaak kun je lezen in onze rubriek “In de media”. Ben je een werknemer en herken jij jezelf in deze situatie? Neem dan contact met ons op.

070-7620160 of aantjes@aantjesadvocaten.nl

Of bekijk de vlog.

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op