Heb je recht op WW als je instemt met een vaststellingsovereenkomst?

Als je instemt met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst, wordt dat ook wel een ontslag met wederzijds goedvindengenoemd. In de vaststellingsovereenkomst worden de afspraken over het beëindigen van het dienstverband vastgelegd.

Het mag niet jouw schuld zijn dat je werkeloos wordt

Dat je geen recht hebt op een WW-uitkering omdat je hebt ingestemd met een vaststellingsovereenkomst is een fabeltje, maar het is wel van belang dat de afspraken in de vaststellingsovereenkomst goed op papier worden gezet. Om een WW-uitkering aan te kunnen vragen, mag het nooit jouw schuld zijn dat je werkeloos wordt. In de vaststellingsovereenkomst moet dat duidelijk worden gemaakt. De volgende punten zijn daarbij in elk geval van belang:

in de vaststellingsovereenkomst staat opgenomen dat de werkgeverhet dienstverband wil beëindigen, niet de werknemer;
het is dus de werkgever die het initiatieftot beëindiging van de arbeidsovereenkomst neemt;
aan de werknemer mag geen verwijtworden gemaakt en de werknemer is niet op staande voet ontslagen (er is geen sprake van een zogenaamde dringende reden);

de reden voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst mag niet door de werknemer zijn veroorzaakt. Er moet een neutrale reden in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Dat kan bijvoorbeeld een verschil van inzichtzijn;

de werknemer is arbeidsgeschikt en dus niet ziek (er zijn geen opzegverboden van toepassing);

de einddatum van het dienstverband wordt genoemd en er wordt rekening gehouden met de fictieve opzegtermijn als er (tussentijds) kan worden opgezegd. Dat is van belang om te voorkomen dat de werknemer een tijdje geen WW-uitkering krijgt;

Het UWV toetst of je recht hebt op een WW-uitkering

Om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, zal het UWV ondermeer toetsen er sprake is van verlies van werk van minimaal 5 uur per week. Bovendien moet je in de laatste 36 weken voordat je werkeloos werd, minstens 26 weken hebben gewerkt (in sommige situaties kijkt het UWV verder terug dan de laatste 36 weken). Let erop dat je direct beschikbaar moet zijn voor betaald werk.

Laat je vaststellingsovereenkomst eerst door ons controleren

Als je een vaststellingsovereenkomst van je werkgever ontvangt, adviseren wij altijd om niet direct te tekenen. Laat de vaststellingsovereenkomst eerst door een arbeidsrechtadvocaat nakijken, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je er later achter komt dat je een tijdje geen WW-uitkering kunt ontvangen of dat je helemaal geen recht hebt op een WW-uitkering.

Je weet niet wat je niet weet! Laat je vaststellingsovereenkomst door ons controleren. In bijna alle gevallen kunnen wij door met jouw werkgever te onderhandelen een betere regeling voor je treffen en bovendien (een deel van) onze juridische kosten door jouw werkgever laten vergoeden.

Heb je vaststellingsovereenkomst ontvangen? Neem telefonisch contact op of mail ons.

T: 070-7620160

M: aantjes@aantjesadvocaten.nl

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op