Advies bij ontslag op staande voet

Als je op staande voet bent ontslagen, ben je per direct werkloos geworden en ontvang je geen salaris meer.

Door het ontslag op staande voet heb je ook geen recht op een WW-uitkering. Tijd dus om in actie te komen en een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen! Je hebt hiervoor 2 maanden de tijd.

Wat is een ontslag op staande voet precies?

Een ontslag op staande voet wordt ook wel een ontslag om een dringende reden genoemd. Bepaalde acties, eigenschappen of gedragingen van een werknemer kunnen een dringende reden voor een werkgever zijn om de arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen. Als dat zo is, moet de werkgever dat zo snel mogelijk (in de wet staat: onverwijld) aan de werknemer laten weten en op dat moment ook de reden van het ontslag op staande voet mededelen. De werkgever mag wel even de tijd nemen om onderzoek te doen naar het handelen van de werknemer, maar mag dat niet onnodig lang rekken. Voor de werknemer moet namelijk onmiddellijk duidelijk zijn welke eigenschappen of gedragingen ervoor hebben gezorgd dat de arbeidsovereenkomst op dat moment eindigt. Doet een werkgever dat te laat, dan loopt hij het risico dat het ontslag op staande voet verkeerd is gegeven en geen stand houdt. Nadat een ontslag op staande voet mondeling wordt gegeven, bevestigt een werkgever dat vaak nog in een brief. De reden(en) voor het ontslag op staande voet worden daarin uitgelegd, zodat daarover bij de werknemer geen misverstand kan bestaan.

Waarom je direct actie moet ondernemen

Door het ontslag op staande voet ben je per direct je baan verloren, heb je geen inkomen meer en kun je geen WW-uitkering aanvragen. Dat zorgt vaak voor (financiële) problemen. Wij raden je daarom aan om het ontslag aan te vechten. Doe je dat niet, dan wek je de indruk dat het ontslag terecht is. Het UWV beslist dan dat je door eigen schuld werkloos bent geworden en dat je geen recht hebt op een WW. Wij kunnen helpen.

Laat je werkgever weten dat je beschikbaar bent voor werk

Ben je het niet eens met het ontslag? Schrijf dan een brief aan je werkgever waarin je dat laat weten en waarin je aangeeft dat je beschikbaar bent voor werk. Je kunt in de brief opnemen dat je werkgever het loon dient door te betalen. Het is belangrijk om deze brief zo snel mogelijk te versturen zodat je later in een eventuele procedure aan de kantonrechter kunt laten zien dat je gewoon kon komen werken en dat ook wilde. We kunnen deze brief voor je opstellen of controleren.

Naar de kantonrechter

Nadat je bent ontslagen, heb je twee maanden de tijd om aan de kantonrechter te verzoeken om het ontslag ongedaan te maken zodat je weer terug aan het werk kunt. Wil je niet terug naar je werk maar wel tegen de (onjuistheid van) het ontslag in gaan, dan kun je om een vergoeding vragen.  Je kunt de kantonrechter binnen twee maanden vragen om een financiële vergoeding, de zogeheten billijke vergoeding. Soms heb je ook nog recht op een transitievergoeding. In onze vlog leggen we het verschil tussen deze vergoedingen uit. Twijfel je over welke route het beste bij jouw situatie past? Wij kunnen je adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Wij onderhandelen voor jou met je werkgever

Soms is procederen niet nodig en kunnen wij door met je werkgever te onderhandelen ervoor zorgen dat jullie alsnog in goed overleg afscheid van elkaar nemen. Het ontslag op staande voet is dan van de baan en de afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. In onze blog “Heb je recht op WW als je instemt met een vaststellingsovereenkomst?” lees je daar meer over.

Bel ons!

Ben je op staande voet ontslagen, wacht dan niet tot het laatste moment, maar neem direct contact met ons op. Wij kunnen je adviseren over de vervolgstappen en je in dit proces bijstaan.

T: 070-7620160
M: aantjes@aantjesadvocaten.nl

Heeft u een vraag? Wij hebben het antwoord.

Adres

Aantjes Advocaten B.V.
Groot Hertoginnelaan 97
2517 EE Den Haag

Bereikbaar op